Digitalizácia a automatizácia účtovníctva v ERP systéme

V dnešnom rýchlo sa meniacom podnikateľskom prostredí je efektívne riadenie projektov dôležité pre úspech malých a stredných podnikov. Jedným z najlepších spôsobov, ako dosiahnuť túto efektivitu, je implementácia ERP systémov, ktoré umožňujú centralizáciu a automatizáciu kľúčových účtovných procesov.

Výhody digitalizácie účtovníctva

Digitalizácia účtovníctva v rámci ERP systémov, ktorým je  napr. Money ERP, prináša mnoho výhod. Elektronické uchovávanie dokumentov eliminuje potrebu šanónov a výrazne zjednodušuje vyhľadávanie informácií.

Digitalizácia taktiež urýchľuje komunikáciu s externými účtovnými kanceláriami a minimalizuje chybovosť, čo znižuje prevádzkové náklady.

Automatizácia kľúčových účtovných procesov

ERP systémy umožňujú automatizáciu radu účtovných procesov, čím sa znižuje manuálna práca a zvyšuje sa presnosť. Medzi tieto procesy patria:

  1. Tvorba faktúr – Automatické generovanie faktúr na základe dokončených predajov alebo služieb.
  2. Upomienky a penalizácia – Sledovanie splatnosti faktúr a automatické rozosielanie upomienok.
  3. Sťahovanie kurzových lístkov – Automatizované sťahovanie a aplikovanie aktuálnych výmenných kurzov.
  4. Načítanie bankových výpisov – Eliminácia manuálneho prepisovania transakčných dát.
  5. Načítanie výpisov z platobných kariet a platobných brán – Rýchle a presné spracovanie platieb, obzvlášť užitočné v e-commerce.
  6. Vytváranie dokladov o prijatých platbách – Okamžité zaznamenanie a zaúčtovanie platieb pre aktuálne finančné záznamy.
  7. Schvaľovanie dokladov – zefektívnenie procesov vo firme a zvýšenie transparentnosti aj zabezpečenie podnikových dokumentov.

Ako ERP systém pomáha účtovníkom?

V dnešnej dobe stále viac spoločností bez ohľadu na veľkosť využíva ERP systémy, ktoré poskytujú celostný prístup k podnikovému riadeniu. Tieto systémy integrujú rôzne oddelenia a procesy do jednej efektívnej platformy.

Pre účtovné oddelenie je veľkou výhodou, že ERP systémy obsahujú aj účtovné funkcie, čo výrazne zvyšuje efektivitu a presnosť správy firemných financií.

Daniela Krůfová, majiteľka spoločnosti DAKRO FINANCE, hodnotí úlohu ERP systému v rámci účtovného oddelenia nasledovne: „Modul Zákazky v rámci Money ERP využívame na evidenciu práce pre klientov a jednoduchú fakturáciu, čo nám šetrí veľa času. Pridanou hodnotou vidíme v detailoch dokladov v každom zozname, graficky znázornených väzbách medzi dokladmi alebo dostupnosti všetkých dokladov v jednej agende. Potešila nás aj funkcia vlajok a komentárov v každom zozname.“

Záverom

Implementácia ERP systémov je krokom vpred pre každú firmu, ktorá chce zvýšiť efektivitu a presnosť svojich procesov. Digitalizácia a automatizácia účtovníctva nielen ušetrí čas a peniaze, ale tiež zlepší spoľahlivosť a transparentnosť finančného hospodárenia. Pre viac informácií môžete využiť nezáväznú konzultáciu.

Zdroj obrázka: MIND AND I / stock.adobe.com

Upozornenie k CFD: Rozdielové zmluvy sú komplexné nástroje a v dôsledku použitia finančnej páky sú spojené s vysokým rizikom rýchleho vzniku finančnej straty. Pri 51 až 76 % účtov retailových investorov došlo pri obchodovaní s rozdielovými zmluvami k vzniku straty. Mali by ste zvážiť, či rozumiete tomu, ako rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť vysoké riziko straty svojich finančných prostriedkov.

© 2024 Vpeniaze.sk | Nakódoval Leoš Lang