Ako vytvoriť faktúru zadarmo? Pomôže Word aj online služby

Rýchlo, jednoducho a ideálne zadarmo. Tak chce pripravovať faktúry snáď každý podnikateľ – hlavne keď začína. V skutočnosti to nie je nijak zložité. Stačí len vedieť, po čom siahnuť.

Možností, ako vystavovať faktúry zadarmo, je niekoľko. Od pera a papiera až po účtovný systém s bezplatnou verziou.

Hľadajte najefektívnejšie riešenie

Obe spomenuté možnosti však majú zásadné nevýhody.

Faktúra napísaná perom na papieri vyzerá neprofesionálne, ľahko sa do nej dostanú chyby, a navyše hrozí, že klient zle prečíta napríklad číslo účtu. A platba tak skončí u niekoho iného.

Účtovný systém to všetko hravo vyrieši. Lenže sa musíte zorientovať v desiatkach rôznych funkcií. A ak chcete riešiť iba faktúry, väčšinu z nich vôbec nepotrebujete.

Oplatí sa vám preto len v prípade, že potrebujete pomoc aj so mzdami, účtovníctvom, skladom, expedíciou a inými oblasťami.

Našťastie sú tu aj ďalšie nástroje, ktoré sú na samotné vystavovanie faktúr vhodnejšie. A ktoré umožňujú vytvorenie faktúry online. Sú to:

  • klasické kancelárske programy (Word a spol.)
  • a on-line fakturačné služby.

Príprava faktúr vo Worde

Je pravda, že so zaobstaraním Wordu, Excelu či podobného programu sú spojené určité náklady. Väčšina ľudí už ale taký softvér má. A nemusia teda nič kupovať.

Zároveň ho využijete aj na mnohé iné činnosti.

Na prípravu faktúry stačí len otvoriť v programe nový dokument a zadať doň:

  • údaje o sebe ako dodávateľovi,
  • údaje o klientovi,
  • fakturovaný tovar či služby,
  • sumu,
  • číslo účtu
  • a ďalšie potrebné údaje.

A faktúra je hotová.

Navyše si môžete vytvoriť šablónu, ktorá vám uľahčí prípravu ďalších dokladov.

Na čo si dať pozor

Tvorba faktúr vo Worde má ale aj svoje mínusy. Jedným z nich je vzhľad faktúr.

Ak nechcete pri každom doklade stráviť množstvo času ladením aj tých najmenších detailov, bude faktúra z Wordu vyzerať… no, ako faktúra z Wordu.

Nudne, nemoderne, nevzhľadne.

Aj keď šablónu zladíte s firemnými farbami, pridáte na ňu logo a urobíte priestor pre QR kód, musíte byť pri každom novom doklade opatrní. Určite ste už tiež zažili, že aj zdanlivo nepatrný znak dokáže rozhodiť celý dokument aj na 5 strán.

Okrem toho si musíte dobre kontrolovať údaje, ktoré na faktúru píšete. Aj malý preklep môže narobiť množstvo zmätkov.

Príprava faktúr pomocou fakturačnej služby

S on-line fakturačnou službou tieto nedostatky odpadajú. Obvykle totiž máte na výber z niekoľkých šablón a môžete na doklady pridať aj svoje logo alebo podpis. A veľa služieb automaticky vytvorí QR kód, ktorý vašim klientom uľahčí platbu. Obľúbenou platformou na vytváranie faktúr je Super Faktúra SK.

Ešte lepšie však je, že sa nemusíte báť preklepov. Fakturačné služby sú prepojené s registrami firiem a tak väčšinu údajov vyplnia za vás.

Len čo zadáte svoje IČO, program doplní vašu adresu a ďalšie fakturačné údaje. A rovnako na faktúru pribudnú aj údaje o klientovi.

Vám tak len stačí napísať sumu a čo fakturujete.

Aj to si pritom môžete zjednodušiť. Stačí vytvoriť cenník a pri príprave faktúry z neho jednotlivé položky do dokladu naklikať.

Faktúru tak máte za minútu hotovú. A bez preklepov!

A pretože väčšina služieb ponúka bezplatnú verziu, zvládnete to zadarmo. Kedykoľvek potrebujete.

Zdroj foto: Pexels

Upozornenie k CFD: Rozdielové zmluvy sú komplexné nástroje a v dôsledku použitia finančnej páky sú spojené s vysokým rizikom rýchleho vzniku finančnej straty. Pri 51 až 76 % účtov retailových investorov došlo pri obchodovaní s rozdielovými zmluvami k vzniku straty. Mali by ste zvážiť, či rozumiete tomu, ako rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť vysoké riziko straty svojich finančných prostriedkov.

© 2024 Vpeniaze.sk | Nakódoval Leoš Lang