6 krokov na zvýšenie hodnoty vášho domu

Chcete, aby váš dom bol nielen príjemným miestom na bývanie, ale aj solídnou investíciou? Existuje veľa spôsobov, ako zvýšiť hodnotu svojej nehnuteľnosti a urobiť ju atraktívnejšou pre potenciálnych kupcov alebo nájomníkov.

Prečo investovať do zvýšenia hodnoty nehnuteľnosti?

  • Vyššia predajná cena pokiaľ sa rozhodnete pre predaj, môžete dosiahnuť vyššiu cenu.
  • Atraktívnejšia pre nájomníkov zrekonštruovaný a energeticky úsporný dom ľahšie prenajmete za vyšší nájom.
  • Zvýšenie vlastného kapitálu hodnota vašej nehnuteľnosti sa stáva súčasťou vášho majetku.
  • Zníženie nákladov na bývanie mnohé úpravy, ako napríklad inštalácia fotovoltiky, vám pomôžu ušetriť na energiách.

Top tipy, ako zvýšiť hodnotu vášho domu

1, Zmodernizujte kuchyňu a kúpeľňu

Miestnosti ako kuchyňa a kúpeľňa sú často považované za srdce každého domu. Práve tieto priestory majú rozhodujúci vplyv na celkový dojem a hodnotu nehnuteľnosti. 

Moderné spotrebiče, kvalitné obklady a elegantne zariadená kúpeľňa dokážu z pohľadu potenciálnych kupcov výrazne zvýšiť atraktivitu domu. Investícia do renovácie týchto priestorov sa tak môže rýchlo vrátiť vo forme vyššej predajnej ceny.

2, Vymaľujte

Chcete rýchlu a efektívnu zmenu? Vymaľujte. Kvalitný náter je jednoduchý spôsob, ako osviežiť váš interiér a dodať mu nový šmrnc. 

Odstránenie starých škvŕn a nečistôt spríjemní celkový pocit z vášho domu. Vyberte si farbu, ktorá priestor opticky zväčší.

3, Zlepšite energetickú účinnosť

Investícia do kvalitného zateplenia fasády, strechy a podláh hneď pri výstavbe výrazne zníži vaše náklady na vykurovanie a chladenie a zvýši energetickú triedu domu. 

Investujte aj do okien. Nové, energeticky úsporné okná nielenže zlepšia tepelnú izoláciu, ale aj zredukujú straty tepla, pričom sa zlepší i kvalita vzduchu v miestnostiach.

4, Zamerajte sa na exteriér

Nielen interiér domu, ale aj jeho okolie ovplyvňuje jeho konečnú hodnotu. Upravenú záhradu môžete udržiavať aj sami, už len tá pomôže prostredie vizuálne spríjemniť.

Z finančne náročnejších vášmu domu pridá na atraktivite nová fasáda alebo opravená strecha – výrazne totiž ovplyvnia prvý dojem.

Ak máte možnosť, vybudovanie terasy alebo balkóna rozšíri obytný priestor a zvýši komfort bývania. Navyše pridá k domu plochu, s ktorou ste možno na začiatku bývania nerátali, no môžete ju pripočítať k jeho hodnote.

5, Zamyslite sa nad inteligentnou domácnosťou

Inteligentná domácnosť je systém, ktorý umožňuje vzájomné prepojenie a ovládanie domácich zariadení pomocou internetu alebo lokálnej siete. 

Vďaka tomu môžete diaľkovo ovládať osvetlenie, vykurovanie, zabezpečovací systém a klimatizáciu – a to všetko pomocou smartfónu, tabletu alebo počítača. Takýto systém vám spríjemní bývanie a podstatne navýši cenu vašej nehnuteľnosti.

6, Investujte do fotovoltiky

Podobne ako pri inteligentných systémoch vaša nehnuteľnosť vo veľkom naberie na hodnote aj vďaka fotovoltike. A nielen kvôli samotnej jej cene – váš dom bude tiež ekologickejší a ekonomickejší. 

Celá domácnosť sa tak stane energeticky nezávislejšou, čo je pre mnohých kupcov kľúčovým faktorom pri rozhodovaní.

Zdroj: freepik.com

Upozornenie k CFD: Rozdielové zmluvy sú komplexné nástroje a v dôsledku použitia finančnej páky sú spojené s vysokým rizikom rýchleho vzniku finančnej straty. Pri 51 až 76 % účtov retailových investorov došlo pri obchodovaní s rozdielovými zmluvami k vzniku straty. Mali by ste zvážiť, či rozumiete tomu, ako rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť vysoké riziko straty svojich finančných prostriedkov.

© 2024 Vpeniaze.sk | Nakódoval Leoš Lang