Ceny komodít – čo ich ovplyvňuje, ako do nich investovať, kurzy

ceny komdít

Ceny komodít sú ovplyvnené mnohými faktormi, ako sú ponuka a dopyt, geopolitické udalosti a ekonomické ukazovatele. Napríklad vývoj cien ropy môže byť dramaticky ovplyvnený politickými konfliktami, rozhodnutiami OPEC a zmenami v globálnej spotrebe energie. Podobne ceny agrokomodít kolíšu podľa klimatických podmienok a medzinárodného obchodu.


Obsah článku


Investovanie do komodít môže zahŕňať nákup fyzických komodít, komoditných ETF, futures kontraktov alebo akcií spoločností spätých s komoditným sektorom. Pre úspešné obchodovanie je kľúčové sledovať komoditné kurzy a burzové správy. Ako využiť aktuálne ceny komodít a burzové správy na efektívne investovanie?

Aktuálne ceny komodít – vývoj a očakávania

Makroekonomické faktory majú výrazný vplyv na hodnotu podnikov v rôznych odvetviach, ako je energetika, priemysel či poľnohospodárstvo. Komoditné trhy, ako jeden z hlavných makroekonomických faktorov, zažívajú v posledných rokoch značnú volatilitu.

Aktuálne ceny komodít sú kľúčové pre hodnotenie podnikov aj na Slovensku, preto je dôležité sledovať ich vývoj a trhové očakávania. Tieto informácie sú zásadné pri valuáciách spoločností, pretože veľké výkyvy cien môžu výrazne ovplyvniť ich hodnotu. Expert musí vždy pracovať s aktuálnymi dátami k dátumu ohodnotenia, zahrňujúc historický vývoj aj trhové očakávania dostupné z trhu s derivátmi.

Najčastejší spôsob obchodovania s komoditami je prostredníctvom futures kontraktov. Špekulovať o aktuálnej cene komodít sa však dá aj prostredníctvom ETF (podielových fondov) sledujúcich cenu komodít, štruktúrovaných produktov, ako sú investičné certifikáty, alebo pomocou akcií komoditných spoločností.

Historické, očakávané a aktuálne ceny komodít

Vývoj aktuálnych cien komodít v posledných rokoch ukazuje na výrazné zmeny, ktoré majú priamy dopad na hodnotu podnikov. V nasledujúcej tabuľke sú uvedené historické a očakávané ceny relevantných komodít pre slovenský trh:

KomoditaTickerJednotka202020212022202320242025
ElektrinaPSB1M COMDTYEUR/MWhn/a57,9237,4258,1236,6173,8
RopaCOA COMDTYUSD/bbl40,740,685,777,273,570,6
Zemný plynVTTF3 COMDTYEUR/MWh16,117,075,390,884,565,8
Uhlie^LU ICEEUR/t58,269,0170,7114,3118,7n/a
ŽelezoIOEA ComdtyEUR/Mt66,578,192,8106,392,7n/a
HliníkLAA ComdtyEUR/Mt1457,41618,82461,82193,52258,82355,9
OceľHRC1 ComdtyEUR/Mt542,9877,21307,1677,7735,6751,5
Repka olejná^ME MATIFEUR/Mt389,3418,3711,8588,0469,9409,0
CukorSB1 ComdtyEUR/libra0,120,130,170,190,220,18
Pšenica^MH MATIFEUR/Mt197,0213,3278,5309,3253,1249,6
Kukurica^MC MATIFEUR/Mt171,5198,5243,0295,5242,6228,4

Analýza vývoja aktuálnych cien komodít

Grafy vývoja cien komodít poskytujú hlbší pohľad na dynamiku trhu. Napríklad, vývoj cien poľnohospodárskych plodín, ako pšenica a kukurica, ukazuje na značné fluktuácie v posledných rokoch. Vývoj cien energie a kovov odráža podobné trendy volatility. Očakáva sa, že ceny komodít sa v najbližších rokoch stabilizujú, čo by malo mať pozitívny vplyv na hodnotu podnikov, ktoré sú závislé na týchto komoditách.

Aktuálne ceny komodít sú zásadným faktorom pri ohodnocovaní podnikov, preto treba sledovať ich vývoj a trhové očakávania.

Ceny komodít – čo ich ovplyňuje?

Ceny komodít sú pod vplyvom mnohých faktorov, ktoré môžu spôsobovať ich rast alebo pokles. Komoditné trhy sú vysoko cyklické a pochopenie týchto cyklov je kľúčom k úspešnému investovaniu.

Najdôležitejšie faktory, ktoré ovplyvňujú ceny komodít:

Ponuka a dopyt

Najvýznamnejším faktorom je vzťah medzi ponukou a dopytom. Ak je ponuka obmedzená a dopyt rastie, ceny sa zvyšujú. Naopak, prebytok ponuky vedie k poklesu cien. Napríklad, počas pandémie Covid-19, pokles dopytu po rope spôsobil dramatický prepad cien. Sledovanie aktuálnej situácie na trhu preto predstavuje dôležitý aspekt pre identifikáciu investičných príležitostí.

Poveternostné podmienky a náklady na ťažbu

Najmä zemný plyn a poľnohospodárske komodity sú citlivé na poveternostné podmienky. Predpovede nízkych teplôt môžu zvýšiť ceny plynu kvôli očakávanému vyššiemu dopytu na vykurovanie. Nepriaznivé počasie, ako sú suchá alebo záplavy, môžu zasa negatívne ovplyvniť úrodu a zvýšiť ceny poľnohospodárskych komodít. Náklady na ťažbu, prepravu a skladovanie tiež zohrávajú dôležitú úlohu.

Politika centrálnych bánk a geopolitika

Menové rozhodnutia centrálnych bánk, ako napríklad amerického Fedu, môžu výrazne ovplyvniť ceny komodít. Zvýšenie úrokových sadzieb môže znížiť spotrebiteľský dopyt a spôsobiť pokles cien priemyselných komodít, zatiaľ čo ceny zlata môžu rásť. Geopolitické udalosti, ako politické konflikty alebo obchodné vojny, môžu tiež výrazne ovplyvniť komoditné trhy. Napríklad obchodné embargá voči Rusku viedli k zvýšeniu cien plynu v Európe.

Sila mien

Hodnota mien krajín vyvážajúcich komodity priamo ovplyvňuje ich ceny. Pokles hodnoty meny môže spôsobiť, že komodity sa stanú lacnejšími pre zahraničných kupcov, čo zvýši ich ceny. Posilňovanie amerického dolára má často za následok tlak na pokles cien komodít. Dôležitými ukazovateľmi sú aj meny krajín závislých na vývoze komodít, ako je nórska koruna alebo austrálsky dolár.

Globálny ekonomický rast

Stav svetovej ekonomiky je ďalším kľúčovým faktorom. Priaznivé ekonomické podmienky vedú k rastu cien komodít, zatiaľ čo očakávanie recesie spôsobuje ich pokles kvôli predpokladanému nižšiemu dopytu. Napríklad, ceny medi úzko korelujú s ekonomickými cyklami kvôli jej priemyselnému využitiu.

Obchodovanie s komoditami – stratégie

Komoditní obchodníci využívajú rôzne stratégie, ktoré sú špecifické pre krátkodobých aj dlhodobých investorov. Dôsledné vykonávanie týchto stratégií môže pomôcť optimalizovať výkonnosť a riadiť riziko. Každá stratégia na obchodovanie s komoditami má svoje jedinečné charakteristiky a vyžaduje dôkladnú analýzu, pričom žiadna nie je zárukou zisku.

Tu sú niektoré z najčastejšie používaných stratégií pri obchodovaní s komoditami:

Swingová stratégiaSwingová stratégia zahŕňa identifikáciu a využitie dlhodobých trendov na trhu komodít. Investori sa snažia identifikovať komodity v pokračujúcom vzostupnom alebo zostupnom trende a podľa toho sa rozhodujú o investíciách. Použitie technickej analýzy, ako sú trendové čiary a indikátory, môžu pomôcť pri identifikácii trendov a prijímaní vhodných rozhodnutí.
Stratégia obratuStratégia obratu zahŕňa otváranie pozícií v protismere k aktuálnym trhovým trendom. Táto proticyklická stratégia je založená na hre „proti davu” a môže poskytnúť výhodu trpezlivým investorom a agresívnym obchodníkom. Napríklad, keď trh očakáva recesiu, proticyklickí investori môžu nakupovať komoditné akcie a otvárať nákupné pozície na futures kontrakty. Táto stratégia je však veľmi riskantná, pretože je ťažké predpovedať, kedy sa trh obráti.
Stratégia obchodovania spreadovObchodovanie spreadov zahŕňa analýzu a porovnávanie cien rôznych komoditných kontraktov. Obchodníci môžu nakúpiť jeden kontrakt komodity s nižšou cenou a súčasne predávať nakrátko kontrakt inej komodity s vyššou cenou. Táto stratégia využíva cenové rozdiely medzi kontraktmi a očakáva, že sa tieto rozdiely zmenia.
Kľúčovým prvkom obchodovania s komoditami je pochopenie rizika a správne riadenie kapitálu.

Komodity – história a súčasnosť

Obchodovanie s komoditami je staré ako samotná ekonomika a bude pokračovať aj naďalej. Ceny komodít kolíšu v závislosti od ekonomických podmienok, cyklov, ponuky, predpovedí počasia a nálad investorov. Táto prax siaha až do čias, keď peniaze neexistovali a komodity slúžili ako hlavná mena. Hoci sa dnes trh s komoditami značne zmenil, jeho úloha zostáva rovnaká.

Napríklad ceny ropy ovplyvňujú globálne dopravné náklady a problémy s dodávkami pšenice môžu viesť k rastu cien potravín. Investorov zaujímajú komodity aj preto, že často reagujú inverzne k akciovým indexom. Niektorí využívajú komoditné futures kontrakty alebo komoditné ETF na zaistenie alebo diverzifikáciu portfólia. Obchodníci často volia CFD kontrakty na komodity.

Typy komodít

Komodity môžu byť zaujímavým doplnkom investičného portfólia, najmä keď je dopyt vysoký a inflácia rastie. Napríklad zlato je známe ako „bezpečný prístav” v časoch trhovej neistoty a hospodárskeho poklesu.

Komodity sa delia do niekoľkých základných skupín:

Energetické komodityEnergetické komodity zahŕňajú ropu a plyn. Cena ropy závisí od globálneho dopytu a produkcie hlavných producentov. Ceny plynu ovplyvňujú energetické a priemyselné potreby, pričom plyn je považovaný za prechodný zdroj medzi fosílnymi palivami a zelenou energiou.
Vzácne kovyVzácne kovy, ako zlato, striebro, platina a paládium, sú obľúbené medzi investormi pre svoju stabilitu a ochranu majetku. Zlato, najmä v obdobiach ekonomickej neistoty, zvyšuje svoju hodnotu. Striebro má významné priemyselné využitie, zatiaľ čo platina a paládium sú dôležité v automobilovom priemysle.
Poľnohospodárske komodityPoľnohospodárske komodity zahŕňajú obilniny, rastlinné oleje, cukor, kakao, bavlnu a ďalšie. Ich ceny závisia od dopytu a ponuky, ako aj od klimatických podmienok. Informácie o počasí, úrode a svetovej spotrebe sú pre investorov kľúčové.
Priemyselné komodityPriemyselné komodity zahŕňajú meď, hliník, zinok, olovo, nikel, železo a oceľ. Ich ceny sú úzko prepojené so stavom svetovej ekonomiky a dopytom po priemyselných výrobkoch, pričom sa často pohybujú v súlade s hospodárskymi cyklami.

Komodity a kurzy – analýza

Kurzy komodít sa týkajú cien, za ktoré sa obchodujú základné suroviny, ako sú ropa, zlato, striebro, pšenica, kukurica a iné. Tieto ceny sú dynamické a môžu sa meniť na základe rôznych faktorov vrátane ponuky a dopytu, geopolitických udalostí, ekonomických ukazovateľov a trhových špekulácií.

Faktory ovplyvňujúce komodity a ich kurzy

  1. Ponuka a dopyt:
    • Ponuka: Závisí od výrobných kapacít, technologického pokroku, prírodných katastrof a politických rozhodnutí.
    • Dopyt: Odráža ekonomický rast, zmeny v spotrebiteľských preferenciách a sezónne faktory.
  2. Makroekonomické faktory:
    • Inflačné tlaky: Vyššia inflácia zvyčajne vedie k nárastu cien komodít ako ochranného mechanizmu pre investorov.
    • Úrokové sadzby: Zvyšovanie úrokových sadzieb môže znižovať ceny komodít tým, že zvyšuje náklady na financovanie a znižuje investičný dopyt.
  3. Geopolitické udalosti:
    • Politická nestabilita v krajinách významných producentov komodít môže narušiť ponuku a spôsobiť volatilitu cien.
    • Sankcie, obchodné vojny a medzinárodné dohody môžu priamo ovplyvniť dostupnosť a ceny komodít.
  4. Špekulatívne investície:
    • Investori a obchodníci často investujú do komodít ako prostriedok na ochranu proti inflácii alebo ekonomickej neistote, čo môže zvýšiť volatilitu cien.
  5. Technologické inovácie:
    • Pokrok v technológiách môže zvýšiť efektivitu produkcie, znížiť výrobné náklady a tým ovplyvniť ceny komodít.
  6. Klimatické faktory:
    • Extrémne počasie, suchá a iné prírodné katastrofy môžu mať významný vplyv na poľnohospodárske komodity a ich ceny.

Analýza komoditných trhov

Fundamentálna analýza:

  • Skúma základné ekonomické, finančné a iné kvantitatívne a kvalitatívne faktory, ktoré ovplyvňujú ceny komodít.
  • Zahŕňa hodnotenie ponuky a dopytu, výrobných nákladov a ekonomických ukazovateľov.

Technická analýza:

  • Používa historické cenové údaje a trhové štatistiky na predikciu budúcich cenových pohybov.
  • Zameriava sa na identifikáciu trendov, vzorcov a trhových cyklov.

Sentimentálna analýza:

  • Analyzuje nálady a názory trhu, ktoré môžu ovplyvniť obchodné rozhodnutia investorov a obchodníkov.

Komodity a ich kurzy sú kľúčovým indikátorom ekonomického zdravia a stability. Porozumenie faktorom, ktoré ovplyvňujú tieto ceny, a využívanie rôznych analytických prístupov môže pomôcť investorom a obchodníkom prijímať informované rozhodnutia.

Burza komodít

Burza komodít je miestom, kde prebieha nákup a predaj surových primárnych produktov, a to buď fyzicky, alebo virtuálne. Momentálne existuje približne 50 významných búrz komodít po celom svete, kde sa obchoduje s približne 100 rôznymi komoditami. Tieto burzy poskytujú platformu pre obchodovanie, zabezpečujú likviditu a transparentnosť trhu.

Komodity sú rozdelené do dvoch hlavných kategórií:

  • Tvrdé komodity: Patria sem prírodné zdroje, ktoré sa ťažia, ako napríklad zlato, ropa a meď.
  • Mäkké komodity: Zahŕňajú poľnohospodárske produkty a dobytok, ako napríklad kukuricu, kávu, pšenicu a bravčové mäso.

Investori majú niekoľko možností, ako investovať do komodít:

  • Cez spoločnosti: Investovanie do spoločností, ktoré sa zaoberajú ťažbou alebo spracovaním komodít.
  • Podielové fondy, indexy a ETF: Tieto finančné nástroje sa zameriavajú na firmy spojené s komoditami.
  • Priame investície: Investovanie priamo cez futures kontrakty, ktoré umožňujú kúpu alebo predaj komodít v budúcnosti za stanovenú cenu.

Významné burzy komodít

Medzi najvýznamnejšie burzy komodít patria:

  • Chicago Board of Trade (CBOT): Založená v roku 1848, jedna z najstarších a najprestížnejších komoditných burz na svete.
  • New York Board of Trade (NYBOT): Ďalšia významná burza, kde sa obchoduje s rôznymi komoditami.
  • London Metal Exchange (LME): Kľúčová burza pre obchodovanie s kovmi.
  • Tokyo Commodity Exchange (TOCOM): Významná ázijská burza, kde sa obchoduje s rôznymi komoditami.

Tieto burzy sú prísne regulované, čo zabezpečuje transparentnosť a férovosť obchodovania. V súčasnosti je väčšina obchodov s komoditami realizovaná elektronicky, čo zvyšuje efektivitu a dostupnosť trhov pre investorov po celom svete.

Burzové správy

Burzové správy sú kľúčové pre všetkých účastníkov trhu, pretože poskytujú aktuálne informácie o cenových pohyboch, trhových trendoch a ekonomických ukazovateľoch. Burza komodít je citlivá na rôzne faktory, vrátane geopolitických udalostí, klimatických zmien a ekonomických správ, ktoré môžu výrazne ovplyvniť ceny komodít.

Burzové správy a analýzy sú esenciálne pre investorov, ktorí sa rozhodujú na základe aktuálnych dát. Tieto správy zahŕňajú informácie o denných cenách, objemoch obchodov, ako aj o dôležitých udalostiach, ktoré môžu mať vplyv na budúce pohyby na trhu.
Burza komodít a burzové správy sú neoddeliteľnou súčasťou finančného sveta. Poskytujú kritické informácie, ktoré umožňujú investorom prijímať informované rozhodnutia a efektívne riadiť svoje investičné portfóliá.

Vývoj cien ropy

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste 2023 sa pohybovala okolo 77,49 USD za barel, čo predstavuje pokles o tri centy (0,04 %) oproti predchádzajúcej uzávierke. Cena americkej ľahkej ropy WTI s júlovým kontraktom klesla o päť centov (0,07 %) na 73,20 USD za barel.

Ceny ropy Brent klesli o 15 % z maxima 91 USD/ barel na 77 USD/ barel v priebehu roku 2024. Podobný trend zaznamenala aj ruská ropa Ural, hoci údaje o jej cenách za posledné dni chýbajú. Očakáva sa, že cena ruskej ropy sa priblíži k 60 USD/ barel.

Ruský rozpočet a dopady sankcií

Ruský štátny rozpočet je postavený na predpoklade ceny 71 USD za barel. Ak by ceny ropy klesli pod túto hranicu, príjmy z ropy by sa výrazne znížili, čo by ovplyvnilo rozpočet v druhej polovici roka 2024. Sankcie a neplánované deficity nútia Rusko čerpať finančné prostriedky z Fondu bohatstva, ktorý sa výrazne znížil z maxima v roku 2022 na približne 55 miliárd USD.

Vývoj cien ropy a dopady na Slovensko

Pokles cien ropy môže viesť k zníženiu cien benzínu a nafty na Slovensku, čo by malo pozitívny dopad na infláciu. Cena benzínu by mohla klesnúť pod 1,50 EUR za liter, čo je dobrá správa pre spotrebiteľov. Nižšie ceny ropy však môžu znížiť výber DPH, čo má svoje ekonomické dôsledky.

Sledovanie cien online

Vývoj cien ropy je možné sledovať online na rôznych platformách, ako napríklad kurzy.cz. Tieto platformy poskytujú aktuálne informácie o cenách ropy a ďalších komodít, čo umožňuje investorom a spotrebiteľom prijímať informované rozhodnutia.

Ceny agrokomodít

Súčasný výrazný rast cien agrokomodít má značný vplyv na rast inflácie v mnohých krajinách sveta. Poznanie faktorov, ktoré ovplyvňujú vývoj cien agrokomodít, umožňuje identifikovať hlavné riziká pre infláciu a globálny hospodársky rast. Pre udržanie stabilnej cenovej úrovne treba rozumieť týmto rizikám, aby menová politika nebrzdila hospodársky rast.

  1. Významný rast cien agrokomodít:
    • Od druhej polovice roku 2007 ceny agrokomodít výrazne vzrástli, pričom tento trend pokračoval aj v roku 2008.
    • Od roku 2005 vzrástli ceny agrokomodít v priemere o 78 %.
  2. Hlavné faktory rastu cien:
    • Stúpajúci dopyt: Vysoký dopyt po agrokomoditách, najmä v ázijských rozvíjajúcich sa ekonomikách a krajinách exportujúcich ropu.
    • Rast príjmov domácností: Vyšší príjem vedie k nákupu kvalitnejších a rôznorodejších potravín, čo zvyšuje dopyt po mäse, mliečnych produktoch a rastlinných olejoch.
    • Ceny energií: Rast cien ropy zvyšuje výrobné náklady na agrokomodity (pohonné látky, hnojivá, chemikálie).
    • Biopalivá: Produkcia biopalív z potravinárskych plodín zvyšuje dopyt po týchto plodinách.
  3. Krátkodobé faktory:
    • Oslabenie amerického dolára: Zvyšuje dopyt po lacnejších importovaných agrokomoditách.
    • Klimatické faktory: Majú vplyv na produkciu a ceny agrokomodít.
    • Špekulatívne investície: Prispievajú k rastu cien a volatility.
  4. Vplyv na infláciu:
    • Vysoké ceny agrokomodít zvyšujú infláciu, najmä v rozvojových krajinách, kde potraviny tvoria významnú časť spotrebného koša.
    • Vysoké ceny potravín zvyšujú tlak na rast miezd, čo môže viesť k sprísňovaniu menovej politiky (napr. Čína).
  5. Vplyv na obchodnú bilanciu:
    • Pre vyspelé ekonomiky, ktoré exportujú agrokomodity, majú vysoké ceny pozitívny dopad.
    • Chudobnejšie krajiny, závislé na dovoze potravín, čelia zhoršeniu obchodnej bilancie.

V rozvíjajúcich sa krajinách môže rast cien agrokomodít spôsobiť spomalenie ekonomického rastu a zvýšenie inflácie.

Komodita zlato – investovanie, stratégie a faktory

Južná Afrika bola kedysi najväčším producentom zlata, ťažiac 67,7 % svetovej produkcie na začiatku 70. rokov. Tento monopol však stratila a na čelo sa dostala Čína, nasledovaná Spojenými štátmi a Austráliou. Zlato sa ťaží na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy, kde je ťažba zakázaná.

V súčasnosti funguje asi 400 zlatých dolov po celom svete, s celkovou ročnou produkciou okolo 2 500 ton. Očakáva sa však pokles produkcie tejto komodity kvôli problémom s nájdením nových dolov, ktorých sprevádzkovanie trvá zvyčajne okolo 10 rokov.

Ako investovať do zlata

Existuje mnoho spôsobov investovania do zlata. Tradičné metódy zahŕňajú nákup zlatých štítkov, mincí či tehiel. Moderné metódy, ako sú futures kontrakty, ponúkajú elegantnejšie riešenia. Najpoužívanejšou burzou pre obchodovanie s futures na zlato je New York Mercantile Exchange (NYMEX), kde sa obchoduje s kontraktom o veľkosti 100 trójskych uncí (asi 3,3 kg).

Výhody futures kontraktov:

  • Minimálne transakčné náklady (nie je potrebný sejf a pod.).
  • Takmer okamžitá likvidita (možnosť rýchleho predaja).
  • Relatívne nízky vstupný kapitál (obchodovanie na páku).

Faktory ovplyvňujúce cenu zlata

  • Kurz amerického dolára: Cena zlata rastie, keď hodnota dolára klesá a naopak.
  • Inflácia: Zlato je považované za uchovávateľ hodnoty, takže pri rastúcej inflácii sa stáva populárnou investíciou, čo zvyšuje jeho cenu.
  • Finančné a politické krízy: V období neistoty stúpa dopyt po zlate.
  • Ponuka a dopyt: Na strane dopytu treba sledovať šperkársky priemysel a investičný dopyt. Na strane ponuky je kľúčový podiel zlata v rezervách centrálnych bánk, úroveň recyklácie, novo objavené náleziská a ročná svetová produkcia.

Investovanie do komodity zlata môže byť efektívnym spôsobom, ako diverzifikovať portfólio, treba však sledovať všetky faktory, ktoré môžu ovplyvniť jeho cenu. Okrem toho sa dá investovať aj do akcií či ETF, napr. do ETF na zlato, a to prostredníctvom online brokerov, ako sú XTB, Portu, eToro, Fondee.

Ako kúpiť akcie a ETF

Pre väčšinu ľudí je dlhodobé a pasívne investovanie tou najlepšou voľbou. Pravidelne investujú to, čo sú schopní odložiť, a nechajú si to niekoľko rokov zhodnocovať na akciovom trhu, ideálne v ETF, ktoré sú diverzifikované a lacnejšie ako podielové fondy.

Na nákup akcií a ETF sú dostupné rôzne investičné možnosti. ETF, akcie aj iné aktíva je možné kúpiť prostredníctvom brokerov alebo roboadvisorov dostupných na slovenskom trhu.

XTB

Broker XTB ponúka široké možnosti investovania pre rôzne typy investorov. Celá platforma je dostupná aj v slovenskom jazyku pre tých, ktorým robí problém angličtina.

Na investovanie je na platforme XTB možné využiť široké spektrum investičných nástrojov od akcií a komodít až po ETF. Na výber je viac než 6 000 finančných inštrumentov.

Spoločnosť má veľmi nízke poplatky. V prípade platby kartou má poplatok 0,70 %. Vklad prevodom či PayPal je zadarmo. U XTB sa dá vytvoriť investičná ETF stratégia. Investor si sám rozloží portfólio a posielaná mesačná čiastka peňazí sa zainvestuje sama podľa vlastného rozloženia portfólia.

Na vyskúšanie si platformy je dostupný aj demo účet, kde si každý investor môže s virtuálnymi peniazmi vyskúšať obchodovanie s čímkoľvek bez rizika straty peňazí.

Obchodovanie a investovanie na platforme XTB je vhodné ako pre začínajúcich, tak aj pre skúsených investorov. So širokou paletou investičných možností si každý vyberie tie najlepšie pre vybudovanie svojho diverzifikovaného portfólia. Ďalšie informácie sú dostupné v recenzii XTB.

Na 76 % účtov investorov dochádza u XTB brokera k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami.

Portu

Portu je česká investičná platforma, ktorá ponúka svoje služby aj slovenským klientom. Nejde o klasického brokera, ide o tzv. roboadvisora (robo-poradcu). Tento pojem v skratke znamená, že investor nemusí investovať sám. Platforma čiastočne alebo úplne investuje za neho.

Portu poskytuje pre svojich klientov aj pomoc pri daňovom priznaní aj v prípade dividend, čo nie je úplne bežnou praxou. Výhody Portu sú dobré výnosytransparentné poplatky a iné. Investičná spoločnosť ponúka ročný poplatok len 1 %, pričom sa dá znížiť na 0,6 % pri fixácii na 15 rokov. Iné poplatky účtované nie sú, ani za vklad, konverziu mien či výber.

Pri investovaní cez Portu môžu investori získať aj zľavu, ktorá závisí od fixácie investícií. Investovaním cez robo-poradcu Portu môže každý získať prístup k kvalitným investičným službám s mnohými výhodami. O rôznych produktoch ponúkaných touto platformou je možné si prečítať článok o Portu.

eToro

Na investovanie sa dá použiť aj platforma eToro. Táto platforma funguje od roku 2007, pričom sa dostala takmer na úplný vrchol medzi brokermi.

Aj eToro ponúka možnosť obchodovať s akciami, ETF či komoditami. Okrem toho je táto platforma zaujímavá pre investorov uvažujúcich nad obchodovaním s kryptomenami.

Najmä pre začínajúcich investorov je dobrá možnosť demo účtu, na ktorom si možno vyskúšať obchodovanie s ktorýmikoľvek finančnými nástrojmi a tým spoznať platformu. Platforma eToro má nízke a transparentné poplatky. Výšky poplatkov vždy závisia od konkrétneho aktíva. Užívatelia sa najčastejšie budú stretávať s fixným poplatkom za výber peňazí.

Či už investor preferuje akcie, kryptomeny či ETF fondy, eToro uspokojí mnohé investičné túžby. Pri ceste za výhodným investovaním je eToro vhodným nástrojom a pomocníkom. Viac informácií sa dá nájsť v recenzii eToro.

U 51 % retailových investorov došlo pri obchodovaní CFD u eToro k vzniku straty.

Fondee

Fondee je online platforma, ktorá spája investorov s rôznymi investičnými príležitosťami. Cieľom platformy je poskytnúť jednoduchý a transparentný spôsob investovania do širokej škály tried aktív. Okrem klasických portfólií Fondee ponúka aj ESG portfólia a Detské účty.

Fondee ponúka širokú škálu investičných možností vrátane akcií, ETF, podielových fondov a dlhopisov. Tento rozmanitý výber umožňuje investorom vybudovať dobre diverzifikované portfólio prispôsobené ich tolerancii voči riziku a investičným cieľom.

Začať investovať s Fondee je možné už od 40 €, čo je minimálny vklad. Fondee si za služby účtuje jeden hlavný poplatok. Predstavuje 0,9 % ročne a zahŕňa kompletnú správu investícií. Platí sa mesačne.

Samotné ETF účtuje drobný poplatok, ktorý predstavuje 0,15 % ročne. Je dôležité spomenúť, že tento poplatok sa nestrháva zo samotného portfólia, ale je súčasťou ceny ETF. Spolu s hlavným poplatkom je to teda 1,05 % ročne, pričom Fondee garantuje, že iný poplatok investor neplatí.

Brokerov a investičných platforiem pôsobí na Slovensku viacero, takže investori si majú z čoho vyberať. Každá platforma je niečím výnimočná, a tak si môže každý zvoliť tú, ktorá mu bude najviac vyhovovať.

Upozornenie k CFD: Rozdielové zmluvy sú komplexné nástroje a v dôsledku použitia finančnej páky sú spojené s vysokým rizikom rýchleho vzniku finančnej straty. Pri 51 až 76 % účtov retailových investorov došlo pri obchodovaní s rozdielovými zmluvami k vzniku straty. Mali by ste zvážiť, či rozumiete tomu, ako rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť vysoké riziko straty svojich finančných prostriedkov.

© 2024 Vpeniaze.sk | Nakódoval Leoš Lang