Zdravotné pomôcky pre seniorov – čo prepláca poisťovňa?

Starnutie je prirodzenou súčasťou života a postupne prináša zmeny, ktoré môžu ovplyvniť zdravie a schopnosti seniorov. Mnohí starší ľudia sa v určitom bode stretnú so zdravotnými komplikáciami, ktoré im znížia schopnosť pohybovať sa. Vtedy prichádzajú na rad zdravotné pomôcky. Ktoré prepláca poisťovňa? Aké sú podmienky na ich získanie? Ako postupovať pri vybavovaní invalidného vozíka?

Zdravotné pomôcky môžu výrazne zlepšiť kvalitu života a uľahčiť starostlivosť o seniorov. Ide o neoceniteľnú pomoc, ktorá dokáže výrazne podporiť mobilitu, pohodlie a celkovú pohodu starších ľudí. Zároveň tieto pomôcky umožňujú seniorom zachovať si určitú mieru nezávislosti, čo je pre mnohých veľmi dôležité.

Zdravotné pomôcky môžu byť finančne náročné, a preto je dobré vedieť, ktoré z nich prepláca zdravotná poisťovňa, aké sú podmienky pre získanie týchto pomôcok a ako postupovať pri vybavovaní invalidného vozíka či iných zdravotných potrieb. Čo zdravotná poisťovňa prepláca, aké zdravotné pomôcky sú najčastejšie používané a čo je potrebné na ich získanie.

Kľúčové informácie článku

Zdravotné pomôcky pre seniorov výrazne zlepšujú kvalitu života, zlepšujú mobilitu a poskytujú pohodlie, čo umožňuje seniorom udržať si nezávislosť.

Invalidné vozíky, chodítka, antidekubitné matrace a zdvíhacie zariadenia patria medzi najčastejšie používané pomôcky, ktoré pomáhajú seniorom zvládať každodenné aktivity.

Preplácanie zdravotných pomôcok poisťovňou závisí od zdravotného stavu pacienta a druhu pomôcky, pričom niektoré pomôcky môžu byť čiastočne hradené.

Postup pri vybavovaní pomôcok zahŕňa návštevu lekára, predpis od špecialistu, podanie žiadosti poisťovni a zabezpečenie pomôcky dodávateľom.

Čo sú zdravotné pomôcky pre seniorov a ako pomáhajú?

Zdravotné pomôcky sú špeciálne produkty, prístroje alebo zariadenia, ktoré pomáhajú pacientom zvládať zdravotné problémy, zlepšiť ich schopnosti alebo im uľahčiť každodenné fungovanie. Pre seniorov sú tieto pomôcky často kľúčovým prvkom, ktorý im umožňuje žiť aktívnejší a nezávislejší život. Výhodou je, že rôzne zdravotné pomôcky môžu byť preplácané poisťovňou, čo znižuje finančnú záťaž pre pacienta a jeho rodinu.

Medzi najčastejšie používané zdravotné pomôcky pre seniorov patria:

  • Invalidné vozíky – pomáhajú seniorom, ktorí majú problémy s pohybom, získať späť určitú nezávislosť.
  • Chodítka a barle – sú skvelým riešením pre pacientov, ktorí potrebujú stabilitu pri chôdzi.
  • Antidekubitné matrace a vankúše – slúžia na prevenciu a liečbu preležanín, ktoré vznikajú u pacientov, ktorí dlhodobo ležia.
  • Zdvíhacie zariadenia – uľahčujú premiestňovanie imobilných pacientov z postele do invalidného vozíka alebo naopak.
  • Hygienické pomôcky – ako napríklad toaletné stoličky či podporné madlá, ktoré zvyšujú bezpečnosť pri každodenných činnostiach.

Všetky tieto zdravotné pomôcky sú častokrát nevyhnutnou súčasťou bežného života chorého alebo čiastočne chorého seniora, a práve preto je dôležité, aby mu boli konkrétne pomôcky vždy dostatočne zabezpečené alebo preplatené.

Zdravotné pomôcky sú pre imobilných pacientov kľúčovým prvkom v zlepšovaní kvality ich života.

Zdravotné pomôcky pre imobilných pacientov

Jednou z najčastejšie predpisovaných zdravotných pomôcok je invalidný vozík. Pre seniorov, ktorí majú obmedzenú mobilitu alebo sú úplne imobilní, je invalidný vozík základnou pomôckou, ktorá im umožňuje pohyb.

Invalidný vozík môže byť mechanický alebo elektrický. Mechanický vozík je jednoduchší a pacient ho ovláda manuálne, zatiaľ čo elektrický vozík poskytuje väčší komfort a umožňuje pohyb bez fyzickej námahy.

Nárok na invalidný vozík závisí od stupňa odkázanosti, ktorý určí odborný lekár. Pri problémoch s pohybovým aparátom ho najčastejšie predpíše ortopéd, neurológ alebo iný špecialista v oblasti fyziatrie, balneológie či liečebnej rehabilitácie. Tento špecialista zároveň informuje pacienta o prípadnom doplatku, ak poisťovňa nepokryje celú sumu za zvolený vozík.

Ak má senior obmedzené finančné možnosti, môžete využiť finančný príspevok od zdravotnej poisťovne alebo Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Ako už bolo spomenuté, ak si pacient vyberie drahší model, môže byť potrebné doplatiť rozdiel v cene, pretože zdravotné poistenie nemusí pokryť všetky náklady.

Ako vybaviť invalidný vozík?

  1. Konzultácia s lekárom: Prvým krokom je návšteva ošetrujúceho lekára, ktorý vyhodnotí zdravotný stav pacienta a navrhne vhodnú pomôcku. Lekár následne odporučí konzultáciu so špecialistom, najčastejšie ortopédom alebo rehabilitačným lekárom.
  2. Predpis od špecialistu: Invalidný vozík musí byť predpísaný odborníkom. Tento krok je kľúčový pre získanie preplatenia od zdravotnej poisťovne. Špecialista určí, aký typ vozíka je pre pacienta najvhodnejší.
  3. Žiadosť poisťovni: S predpisom od lekára sa pacient alebo jeho rodina obráti na poisťovňu, ktorá schvaľuje preplatenie invalidného vozíka. Všeobecná zdravotná poisťovňa prepláca náklady na základné mechanické vozíky, pričom pri elektrických modeloch môže byť potrebné doplatiť časť nákladov.
  4. Dodanie a použitie vozíka: Po schválení žiadosti poisťovňou môže pacient alebo jeho rodina kontaktovať dodávateľa zdravotníckych pomôcok, ktorý zabezpečí dodanie vhodného vozíka.

Invalidný vozík nie je jedinou pomôckou, ktorú môžu imobilní pacienti potrebovať. Existuje celý rad ďalších pomôcok, ktoré im umožňujú zlepšiť kvalitu života a uľahčiť každodenné činnosti.

Ak má dôchodca obmedzené finančné možnosti, môžete využiť finančný príspevok od zdravotnej poisťovne.

Čo prepláca Všeobecná zdravotná poisťovňa?

Zdravotná poisťovňa prepláca rôzne zdravotné pomôcky, avšak výška preplatenia a podmienky závisia od konkrétnej pomôcky a zdravotného stavu pacienta. Všeobecná zdravotná poisťovňa, rovnako ako iné poisťovne, má v zozname preplácaných pomôcok invalidné vozíky, plienky, chodítka, barle či antidekubitné pomôcky.

Všeobecná zdravotná poisťovňa invalidný vozík – Poisťovňa prepláca mechanické invalidné vozíky v plnej výške. Pri elektrických invalidných vozíkoch však poisťovňa zvyčajne prepláca len základný model, pričom za prémiové funkcie si musí pacient priplatiť.

Kto prepláca plienky pre seniorov? Plienky pre seniorov s inkontinenciou sú preplácané poisťovňou na základe predpisu lekára. Kto môže predpísať plienky pre seniorov? Ošetrujúci lekár, ktorý posúdi stav pacienta a určí, koľko plienok bude potrebných na deň.

Chodítka a barle: Preplácajú sa v plnej výške, pokiaľ ich predpíše špecialista.

Antidekubitné pomôcky: Poisťovňa prepláca aj antidekubitné matrace, podložky a iné pomôcky, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku preležanín.

Pomôcky pre imobilných pacientov

Imobilní pacienti potrebujú špecifickú starostlivosť a pomôcky, ktoré im pomôžu zvládať základné životné potreby, ako je hygienická starostlivosť, pohyb alebo sedenie. Tieto zdravotné pomôcky sú navrhnuté tak, aby znižovali riziko vzniku komplikácií, ako sú preležaniny, a zároveň zlepšovali celkový komfort pacienta.

Medzi najčastejšie využívané pomôcky pre imobilných pacientov patria:

  • Antidekubitné matrace a podložky: Tieto pomôcky pomáhajú predchádzať vzniku preležanín u pacientov, ktorí sú dlhodobo pripútaní na lôžko. Preležaniny sú bolestivé rany, ktoré vznikajú v dôsledku tlaku na pokožku a tkanivo pri dlhom ležaní v jednej polohe.
  • Chodítka a barle: Pre pacientov, ktorí sa dokážu aspoň čiastočne pohybovať, môžu byť chodítka alebo barle neoceniteľnou pomocou. Poskytujú potrebnú oporu a stabilitu.
  • Zdvíhacie zariadenia: Tieto zariadenia slúžia na premiestňovanie pacientov z postele do invalidného vozíka alebo do iného miesta. Sú neoceniteľné najmä v domácnostiach, kde rodina pacienta nemá dostatočnú silu na jeho premiestnenie.
  • Hygienické pomôcky: Pomôcky ako toaletné stoličky, ktoré umožňujú pacientovi vykonávať hygienu s minimálnou pomocou, alebo podporné madlá do kúpeľne, ktoré zvyšujú bezpečnosť, sú bežne využívané pre imobilných seniorov.

Zdravotné pomôcky sú pre imobilných pacientov kľúčovým prvkom v zlepšovaní kvality ich života.

Pomôcky pre invalidov – aké sú možnosti?

Invalidné pomôckyšpeciálne produkty navrhnuté tak, aby zlepšili kvalitu života pacientov s obmedzenou mobilitou. Tieto pomôcky zahŕňajú invalidné vozíky, zdvíhacie zariadenia, rampy, upravené kúpeľne a ďalšie pomôcky, ktoré uľahčujú každodenné fungovanie. Invalidné pomôcky sú dostupné v rôznych modeloch a prevedeniach, čo umožňuje prispôsobiť ich potrebám každého pacienta.

Ako postupovať pri žiadosti o preplatenie zdravotných pomôcok?

Postup pri získavaní a preplatení zdravotných pomôcok od zdravotnej poisťovne je pomerne jednoduchý, ale vyžaduje dodržiavanie presných krokov:

  1. Vyšetrenie u lekára: Pacient musí absolvovať vyšetrenie u ošetrujúceho lekára alebo špecialistu, ktorý určí potrebu danej pomôcky.
  2. Predpis zdravotnej pomôcky: Lekár vystaví predpis na pomôcku, ktorý je nevyhnutný pre žiadosť o preplatenie.
  3. Žiadosť poisťovni: S predpisom od lekára pacient podá žiadosť na svoju zdravotnú poisťovňu, ktorá následne rozhodne o preplatení.
  4. Výber a dodanie pomôcky: Po schválení poisťovne si pacient vyberie pomôcku od zmluvného dodávateľa, pričom v prípade drahších variantov môže byť potrebné doplatiť rozdiel v cene.
Vzor žiadosti – formulár k žiadosti o úhradu a poskytnutie elektrického vozíka na základe verejného zdravotného poistenia

Zdravotné pomôcky pre seniorov a imobilných pacientov sú neoceniteľnou pomocou pri udržaní kvality života a nezávislosti. Poisťovne, vrátane všeobecnej zdravotnej poisťovne, preplácajú množstvo pomôcok, no je dôležité poznať podmienky a postupy, ktoré sú potrebné na ich získanie.

Invalidné vozíky, plienky pre seniorov, chodítka, antidekubitné pomôcky a zdvíhacie zariadenia patria medzi najčastejšie využívané pomôcky, ktoré môžu uľahčiť starostlivosť o seniorov.

Upozornenie k CFD: Rozdielové zmluvy sú komplexné nástroje a v dôsledku použitia finančnej páky sú spojené s vysokým rizikom rýchleho vzniku finančnej straty. Pri 51 až 76 % účtov retailových investorov došlo pri obchodovaní s rozdielovými zmluvami k vzniku straty. Mali by ste zvážiť, či rozumiete tomu, ako rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť vysoké riziko straty svojich finančných prostriedkov.

© 2024 Vpeniaze.sk | Nakódoval Leoš Lang