5 spôsobov, ako môžete financovať svoje rozbiehajúce sa podnikanie

Ako nový podnikateľ máte niekoľko možností, ako získať finančné prostriedky na rozvoj vašej firmy. Tu je prehľad piatich bežných spôsobov, ako môžete financovať svoje podnikanie.

1. Využite vlastné úspory

Osobné úspory sú najbežnejšou voľbou pre začínajúcich podnikateľov. Výhodou vlastných zdrojov oproti požičaným je, že nie ste viazaní mesačnými splátkami a neplatíte úroky, ktoré predstavujú dodatočné náklady.

Pamätajte si však, že využitím týchto prostriedkov môžete oslabiť svoju finančnú rezervu, ktorá slúži na krytie nečakaných udalostí, ako sú náhle zdravotné výdavky, opravy domácnosti alebo iné nepredvídané situácie. Bez dostatočnej rezervy sa môžete ocitnúť v zraniteľnejšej pozícii, ak by sa vaše podnikanie nerozbehlo tak rýchlo, ako ste plánovali, alebo ak by nastali nečakané finančné problémy.

Preto si dopredu zvážte, koľko z úspor môžete investovať do podnikania bez toho, aby ste sa vystavili nadmernému riziku. Tiež si pripravte plán pre prípad, že by vaše podnikanie neprinieslo očakávaný úspech hneď od začiatku.

2. Požičajte si od známych 

Pri rozbiehaní nového podnikania sa môžete s prosbou o finančnú pomoc obrátiť aj na svoju rodinu a priateľov. To vie byť ale riskantné a môže to ovplyvniť vaše osobné vzťahy. 

Aby ste predišli nedorozumeniam, je dobré sa dohodnúť na konkrétnom type splácania, napríklad pravidelné mesačné splátky, jednorazové splatenie celej sumy po určitom čase alebo flexibilné splátky prispôsobené vášmu príjmu. 

3. Vezmite si úver z banky

Ak rozbiehate podnikanie, môžete o financovanie požiadať svoju banku. Ako fyzická osoba môžete získať bezúčelový úver. Ten potom môžete investovať do svojej firmy. Je však dôležité mať na pamäti, že úroky a poplatky z tohto úveru nemôžete zahrnúť do nákladov firmy. Okrem toho bude jeho splácanie vašim osobným záväzkom, ktorý musíte uhrádzať zo svojho osobného účtu.
Na druhej strane môžete získať podnikateľský úver, ktorý je špeciálne určený na financovanie podnikateľských aktivít. Jeho výška závisí od dĺžky vašej podnikateľskej históriea vašich finančných výkazov. Výhodou je, že úverové výdavky si môžete zahrnúť do daňového základu a tým si znížiť daňové zaťaženie.

4. Siahnite po lízingu

Ak potrebujete financovať nákup strojov alebo auta pre svoje podnikanie, dobrý riešením je práve finančný lízing, často nazývaný aj finančný prenájom. Umožní vám získať potrebné vybavenie bez toho, aby ste ho museli hneď zaplatiť. Namiesto toho ho splácate postupne prostredníctvom pravidelných splátok. Majetok budete evidovať vo svojom účtovníctve a budete ho vo firme aj odpisovať. Vlastnícke právo však na vás prejde až po skončení nájomného vzťahu, zvyčajne za symbolickú cenu, ktorá je vopred dohodnutá v lízingovej zmluve.

Populárny je aj operatívny lízing, čo je v podstate prenájom majetku na vopred dohodnutú dobu. Predmet prenájmu ostáva výlučne vo vlastníctve lízingovej spoločnosti. Majetok do účtovníctva nezaraďujete ani neodpisujete. Počas doby používania účtujete len o dohodnutých splátkach a nakoľko je starostlivosť o predmet prenájmu na pleciach prenajímateľa, tieto sú vyššie ako pri finančnom lízingu.

5. Skúste crowdfunding alebo nájdite investora

Crowdfunding je dobre použiť, keď uvádzate na trh nový produkt. Jeho princíp spočíva v získavaní finančných príspevkov od veľkého počtu ľudí. Existuje niekoľko typov crowdfundingu:

  • Crowdfunding založený na odmeňovaní: Prispievateľ dostane produkt alebo službu ako odmenu za svoju podporu.
  • Crowdfunding založený na darcovstve: Prispievateľ nežiada žiadnu protihodnotu za svoje peniaze.
  • Crowdfunding založený na podiele na zisku: Prispievatelia získavajú podiel na budúcich ziskoch firmy, do ktorej investujú.

Okrem crowdfundingu existuje viacero typov investorov a podporujúcich programov. 

  • Angel investori sú jednotlivci, ktorí investujú peniaze do malých, rýchlo rastúcich firiem. Často sú to skúsení podnikatelia alebo profesionáli, ktorí okrem financií poskytujú aj cenné rady a kontakty.
  • Venture kapitálové fondy sú formálne inštitúcie s tímom profesionálnych investičných manažérov. Tieto fondy zhromažďujú kapitál od rôznych investorov, ako sú veľké korporácie a jednotlivci, ktorí investujú do začínajúcich alebo rastúcich firiem s vysokým potenciálom rastu. 
  • Granty sú formou finančnej pomoci, ktorú poskytujú nadácie, vládne inštitúcie, súkromné subjekty či charitatívne organizácie na podporu špecifických projektov. Určené sú pre rôzne odvetvia, ako zdravotníctvo, vzdelávanie, umenie a výskum. 
  • Inkubátory poskytujú startupom podporu formou externého poradenstva a vedenia počas prvých 3 rokov ich existencie. Často bývajú pridružené k vedecko-technickým parkom alebo univerzitám.
  • Akcelerátory sú intenzívne niekoľkomesačné programy, ktoré poskytujú začínajúcim podnikateľom príležitosť na vzdelávanie, mentoring, nadviazanie kontaktov, odbornú podporu a počiatočný kapitál výmenou za podiel v podniku. 

Zdroj foto: Shutterstock

Upozornenie k CFD: Rozdielové zmluvy sú komplexné nástroje a v dôsledku použitia finančnej páky sú spojené s vysokým rizikom rýchleho vzniku finančnej straty. Pri 51 až 76 % účtov retailových investorov došlo pri obchodovaní s rozdielovými zmluvami k vzniku straty. Mali by ste zvážiť, či rozumiete tomu, ako rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť vysoké riziko straty svojich finančných prostriedkov.

© 2024 Vpeniaze.sk | Nakódoval Leoš Lang