Nezdaniteľná časť základu dane na manželku – uplatnenie, príklad

Optimalizácia daní je dôležitou témou pre mnohých daňovníkov. Jednou z možností, ako znížiť daňový základ, je nezdaniteľná časť základu dane na manželku (alebo manžela). Čo predstavuje tento nástroj? Formou akej úľavy môže významne ovplyvniť celkovú výšku dane z príjmov fyzických osôb? Ako funguje nezdaniteľná časť základu dane na manželku?

Nezdaniteľná časť základu dane na manželku je suma, ktorú si môže daňovník odpočítať z daňového základu. Tento daňový benefit je určený na podporu rodín s nižším príjmom, kde jeden z manželov nepracuje alebo má obmedzené finančné možnosti.

Kľúčové informácie článku

Nezdaniteľná časť základu dane na manželku je odpočítateľná položka, ktorá znižuje daňový základ daňovníka, ak manželka splní určité podmienky.

Manželka musí mať nízky alebo žiadny príjem, starať sa o maloleté dieťa, byť nezamestnaná, aby si daňovník mohol uplatniť túto nezdaniteľnú časť.

Výška nezdaniteľnej časti závisí od limitu určeného zákonom a príjmu manželky, pričom sa počíta ako rozdiel medzi stanoveným limitom a jej príjmom.

Tento nástroj výrazne pomáha rodinám, kde jeden z manželov nevykonáva zárobkovú činnosť, znížiť daňové zaťaženie a ušetriť na daniach.

Čo je nezdaniteľná časť základu dane na manželku?

Nezdaniteľná časť základu dane na manželku je odpočítateľná položka, ktorú si môže uplatniť daňovník za svoju manželku (alebo manžela), pokiaľ spĺňa určité podmienky. Táto odpočítateľná položka umožňuje daňovníkovi znížiť svoj daňový základ, čo v konečnom dôsledku vedie k nižšiemu daňovému zaťaženiu.

Ide o formu daňového bonusu, ktorý môže byť pre rodiny so špecifickými životnými situáciami veľmi výhodný.

Podmienky, za ktorých si môže daňovník uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na manželku, zahŕňajú:

  1. Manželka nemala vlastný príjem alebo jej príjem neprekročil stanovenú hranicu počas zdaňovacieho obdobia (kalendárny rok).
  2. Manželka sa starala o maloleté dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti (do troch rokov veku dieťaťa).
  3. Manželka bola evidovaná ako nezamestnaná, poberala dávky v hmotnej núdzi alebo sa zúčastňovala na rekvalifikácii.
  4. Manželka bola uznaná za invalidnú alebo ťažko zdravotne postihnutú osobu.

Ak je splnená aspoň jedna z podmienok, daňovník si v takom prípade môže uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na manželku.

Ako funguje výpočet nezdaniteľnej časti základu dane na manželku?

Nezdaniteľná časť na manželku sa vypočíta ako rozdiel medzi limitom nezdaniteľnej časti a príjmom manželky (ak nejaký mala). Tento limit je každý rok stanovený zákonom a zvyčajne sa mierne mení v závislosti od legislatívnych zmien a vývoja ekonomiky.

Pre výpočet platí nasledujúci vzorec:

Nezdaniteľná časť na manželku = Stanovený limit – Príjem manželky za rok

Ak manželka nemala žiadny príjem, daňovník si môže uplatniť plnú výšku nezdaniteľnej časti. V prípade, že manželka mala príjem, výška nezdaniteľnej časti sa znižuje o túto sumu.

Príklad výpočtu nezdaniteľnej časti na manželku

V prípade, ak daňovník dosiahne základ dane v roku 2024 nižší ako 176,8-násobok platného životného minima – to je suma 47 537,98 €, tak pri výpočte nezdaniteľnej časti na manželku sa postupuje nasledovne:

  • V prípade, ak manželka nemá vlastný príjem, tak nezdaniteľná časť základu dane je vo výške 19,2-násobku sumy životného minima, čo predstavuje v roku 2024 sumu 5 162,50 €.
  • Ak manželka vlastný príjem má, a ten ale nepresahuje sumu 19,2-násobku životného minima, nezdaniteľná časť je rozdiel medzi sumou 5 162,50 € (19,2-násobku životného minima) a vlastným príjmom manželky.
  • Ak je vlastný príjem manželky vyšší ako suma 5 162,50 € (19,2-násobok životného minima), nezdaniteľná časť je nula.

V prípade, že daňovník dosiahne základ dane vyšší ako suma 47 537,98 € (teda 176,8-násobok platného životného minima), tak nezdaniteľná časť na manželku sa vypočíta takto:

  • Ak má manželka svoj vlastný príjem, nezdaniteľná časť sa bude počítať ako rozdiel 63,4-násobku životného minima – to je suma 17 046,99 € a jednej štvrtiny základu dane na daňovníka zníženej o vlastný príjem manželky. Ak bude výsledok menší ako nula, nezdaniteľná časť základu dane na manželku či manžela je nula.
  • Ak manželka svoj vlastný príjem nemá, nezdaniteľná časť sa vypočíta ako rozdiel 63,4-násobku životného minima, to je suma 17 046,99 € a jednej štvrtiny základu dane na daňovníka. Ak je výsledok menší ako nula, nezdaniteľná časť základu dane na manželku či manžela je nula.

Nezdaniteľná časť pre rok 2024 je pri sume 47 537,98 € stanovená na sumu 5 162,50 €. Ak manželka nemala žiadny príjem, daňovník si môže uplatniť plnú sumu 5 162,50 €. Ak manželka mala ročný príjem vo výške 2 000 €, nezdaniteľná časť sa zníži na 3 162,50 € (5 162,50 € – 2 000 €).

Príklad 1 – Manželka bez príjmu:

  • Manželov príjem: 20 000 €
  • Manželkin príjem: 0 €
  • Uplatnenie nezdaniteľnej časti: 5 162,50 €
  • Nový základ dane: 20 000 € – 5 162,50 € = 14 837,50 €

Príklad 2 – Manželka s príjmom:

  • Manželov príjem: 20 000 €
  • Manželkin príjem: 2 000 €
  • Uplatnenie nezdaniteľnej časti: 5 162,50 € – 2 000 € = 3 162,50 €
  • Nový základ dane: 20 000 € – 3 162,50 € = 16 837,50 €

Odpočitateľná položka na manželku a daňový bonus

Mnohí ľudia si kladú otázku, či je kalkulačka na výpočet daňového bonusu na manželku dostupná na internete, aby si uľahčili výpočet. Existuje viacero online nástrojov, ktoré umožňujú výpočet nezdaniteľnej časti základu dane a daňového bonusu na deti.

Pre konkrétne výpočty však odporúčame konzultovať so skúseným daňovým poradcom alebo účtovníkom, pretože každý prípad môže byť špecifický.

Ak je splnená niektorá z podmienok, daňovník si môže uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na manželku.

Koľko je daňový bonus na manželku?

Na rozdiel od daňového bonusu na deti, daňový bonus na manželku nie je samostatná položka, ktorú by si mohol každý uplatniť vo forme priamej úľavy na daniach. Ide o odpočitateľnú položku, ktorá znižuje základ dane a tým aj celkovú výšku dane z príjmov.

Výška tejto úľavy závisí od príjmu manželky a aktuálneho zákonom stanoveného limitu. Na rok 2024 je to v prípade, ak manželka nemá vlastný príjem vo výške 19,2-násobku sumy životného minima, čo predstavuje v roku 2024 sumu 5 162,50 €.

Aké sú podmienky uplatnenia nezdaniteľnej časti?

Pre uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na manželku je potrebné spĺňať niekoľko základných podmienok:

  1. Manželstvo – Daňovník a osoba, na ktorú sa odpočítateľná položka uplatňuje, musia byť manželia počas celého zdaňovacieho obdobia.
  2. Príjem manželky – Manželka nesmie mať príjem prevyšujúci zákonom stanovenú hranicu, ktorá sa pravidelne upravuje.
  3. Dôkazná povinnosť – Daňovník musí byť schopný preukázať, že manželka splnila podmienky (napríklad potvrdením o príjme, dokladom o nezamestnanosti, potvrdením o zdravotnom stave atď.).

Tieto podmienky sú kľúčové pri posudzovaní nároku na túto úľavu. Ak nie sú splnené, daňovník nemôže uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na manželku.

Uplatnenie nezdaniteľnej časti na manželku v praxi

Uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na manželku sa realizuje pri ročnom daňovom priznaní, ktoré podáva daňovník.

Daňovník môže vyplniť príslušné údaje v daňovom priznaní, kde uvedie príjem manželky a výšku uplatnenej nezdaniteľnej časti. Tento proces je relatívne jednoduchý, no v prípade nejasností alebo komplikovanejších situácií (napríklad ak manželka pracovala iba časť roka) sa odporúča vyhľadať pomoc daňového poradcu.

Základ dane daňovníkaPríjem manželkyNezdaniteľná časť na manželku
rovný alebo nižší ako 47 537,98 €0,00 €5 162,50 €
rovný alebo nižší ako 47 537,98 €nižší ako 5 162,50 €5 162,50 € príjem manželky
rovný alebo nižší ako 47 537,98 €vyšší alebo rovný 5 162,50 €0,00 €
vyšší ako 47 537,98 €0,00 €17 046,99 € 1/4 základu dane
vyšší ako 47 537,98 €vyšší ako 0,00 €17 046,99 € 1/4 základu dane – vlastný príjem manželky

Tabuľka výpočtu nezdaniteľnej časti základu dane na manželku – príklad

NCZD na manželku a jeho význam pre rodiny

NCZD na manželku (nezdaniteľná časť základu dane na manželku) predstavuje významnú pomoc pre rodiny, kde jeden z manželov nevykonáva zárobkovú činnosť.

Tieto rodiny môžu efektívne znížiť svoj daňový základ a ušetriť tak nemalé peniaze na daniach. V praxi ide o podporu štátu pre rodiny, ktoré čelia finančným výzvam, napríklad v období, keď sa manželka stará o malé deti alebo je dočasne nezamestnaná.

Nezdaniteľná časť základu dane na manželku je účinným nástrojom na zníženie daňového základu pre rodiny, kde jeden z manželov nemá vlastný príjem alebo má príjem nižší, ako stanovuje zákon. Tento mechanizmus podporuje rodiny, ktoré čelia finančným výzvam, a pomáha im efektívnejšie zvládať daňové povinnosti.

Pokiaľ chce daňovník presne vypočítať, koľko je možné ušetriť na daniach vďaka daňovému bonusu na manželku, môže využiť kalkulačky na daňový bonus, ktoré sú dostupné online. Vždy je však dôležité mať na pamäti, že každá situácia je individuálna a môže vyžadovať špecifický prístup.

Pre rodiny, ktoré spĺňajú podmienky pre uplatnenie tejto odpočítateľnej položky, ide o výraznú úľavu a potenciálne značné finančné úspory. Je dobré si preto zabezpečiť všetky potrebné dokumenty a konzultovať svoju situáciu s odborníkom, aby daňovník z tejto možnosti získal čo najviac.

Upozornenie k CFD: Rozdielové zmluvy sú komplexné nástroje a v dôsledku použitia finančnej páky sú spojené s vysokým rizikom rýchleho vzniku finančnej straty. Pri 51 až 76 % účtov retailových investorov došlo pri obchodovaní s rozdielovými zmluvami k vzniku straty. Mali by ste zvážiť, či rozumiete tomu, ako rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť vysoké riziko straty svojich finančných prostriedkov.

© 2024 Vpeniaze.sk | Nakódoval Leoš Lang